Nasze gospodarstwo założyliśmy w 2012, kupiliśmy dwie krowy mamki rasy Simental, aby móc jeść dobrą wołowinę...



Dzisiaj mamy stado Simentali liczące średnio 40 sztuk, stado owiec kameruńskich i stadko kóz. Stworzyliśmy miejsce aby móc żyć w zgodzie z naturą, zdrowo i z pasją. Staramy się żywić i dzielić tym co sami wyhodujemy, uprawimy, zbierzemy, upolujemy, złowimy.

Jesteśmy ekologicznym gospodarstwem, nie stosujemy żadnych nawozów sztucznych, nie kupujemy żadnych pasz ani ulepszaczy dla zwierząt. Nasze stado wypasane jest na ekologicznych łąkach a zimą karmione sianem wyłącznie z naszych łąk.

Wołowinę sezonujemy ,tak aby osiągała właściwe walory kulinarne. Podstawą dobrej jakości naszego mięsa jest żywienie zwierząt ,bezstresowa hodowla i utrzymanie ich dobrostanu oraz bezstresowy ubój.

Hodujemy również owce kameruńskie i kozy.
Mięso owiec kameruńskich (owca szerstna) ze względu na inny skład kwasów tłuszczowych niż mięso od owiec wełnistych ma lepszy smak. Tusza pochodząca od tej rasy charakteryzuje się niskim poziomem otłuszczenia. Mięso tego gatunku owiec jest smaczne, ciemne w kolorze, przypominające dziczyznę. Brak mu zapachu typowego dla jagnięciny pozyskiwanego z innych ras. Niewyczuwalna jest woń tłuszczopotu.


100% Ekologiczne - Certyfikowane - 100% BIO


Certyfikat nr PL-EKO-09/1231/19
 
 

Facebook